Konsekvenserna med merlegenen

På svenskan har jag gjort ett litet arbete om Merlefärgade hundar som jag redovisade i torsdags. Var själv helt insjunken i detta arbete, tycker att det är otroligt spännande! Tänkte att jag ska dela med mig av det jag lärt mig. Eftersom jag inte vill ta bilder från google kommer jag be er att googla lite, ni som inte vet vad merlefärg är för någonting kan ju börja med att söka till exempel blue merle eller red merle.
 
Merle är egentligen inte en färg, utan ett anlag som påverkar mönstret i färgen på hundarna. Hur bra merleteckningen syns beror på hundens grundfärg, på till exempel sobelfärgade hundar syns merlegenen inte så bra. Genen påverkar inte bara färgen, utan också andra egenskaper, till exempel olika organsystem. Ett sådant system är nervsystemet, hundar med merlegenen kan få en liten hjärna i förhållande till kroppen och det leder till underutvecklat nervsystem. De kan också få andra hämningar i tillväxten, främst i ögon och öron. Det kan leda till dålig syn/hörsel eller rent ut av blindhet/dövhet på ett eller båda ögon/öron. Många hundar med merleanlag saknar ett lager i ett eller båda ögonen som heter tapetum, saknaden av tapetum ger dålig syn i dåliga ljusförhållanden. Det är mycket ovanligt att hundar utan merleanlag saknar tapetum.
Merleanlaget är ofullständigt dominant, vilket betyder att det oftast överröstar de andra generna. Stora M beskrivs som merlegenen:
Homozygot – dubbel uppsätting av anlaget (MM)
Heterozygot – enkel uppsättning av anlaget (Mm)
 
Googla gärna homozygot merle så ni får se skillnaden.
Man kan se skillnad på homo- och heterozygota merlehundar. Den ljusa (ofta vita) färgen i pälsen är fläckar, och den övriga färgen är grundfärgen. På homozygota merlehundar täcker de ljusa fläckarna de största delarna eller rent ut av hela hunden. Homzygota hundar har stor risk att dö i fosterstadiet, eller födas med deffekter. De är också fler homozygota som har öron- och ögonnedsättning. En undersökning visade att 54,6% av de homozygota merlehundarna hade någon form av hörselnedsättning, av de heterozygota var det 36,8% av merlehundarna som hade hörselnedsättning.
 
En undersökning som har gjorts på homozygota taxar med merlegenen viasade följande:
22% var helt blinda
45% var blinda på ett öga
33% hade funktionella ögon
Alla saknade tapetum

Både homo- och heterozygota kan visa en störning som gör att de har svårt eller inte alls kan simma, denna störning har inte setts på hundar utan mearlgenen. 
Vilka effekter merlegenen kan ge kan vara lite olika för olika raser, det jag förklarat här är bara allmänt om merlefärgen. På många raser där en merlefärgad hund paras med en annan merlefärgad hund får inte valparna redigstreras i SKK, då valparna löper större risk att dö i fosterstadiet eller få defekter och risken för att få homozygota merlehundar ökar. På till exempel collie får en merlefärgad hund bara paras med en trefärgad hund.
 
Källor:
http://iloapp.spkk.se/blog/breeding?Home&post=50
http://valporama.wordpress.com/tag/grand-danois/
 
Jag tycker att det är onödigt att avla på merlefärgade hundar, då det är så stor risk för deffekter. Jag ser ingen annan anledningen till avel på dessa djur annat än att det är vackert, det är alltså helt för människors skull, vi vill ha vackra hundar. Är det inte då ganska egoistiskt? Eller vad tycker ni, är det värt defekterna? För det är ju inte alla som får defekter, och många får bara väldigt lätta sådana.
 
 

Kommentarer
Postat av: Anonym

Intressant läsning! Men glöm aldrig att publicera källor där du hämtat fakta och kikat på undersökningar, så man kan gå tillbaka dit och kika mer :) Speciellt inte när ni har en så här fin blogg!

Svar: Tack så mycket! Oj, det har jag glömt, ska lägga till källorna på en gång! Bra att du säger :)
Linn Orrmalm

2012-09-24 @ 17:23:34
Postat av: Terese

Själv tycker jag många olika sorters studier på hundar är intressant bland annat om vilka färger som är mindre bra i hälsosyfte.
Undrar hur många merle hundar av alla raser som verkligen har någon defekt om det är så många eller om det är vanligare hos vissa raser än andra trots att båda är merle?

Svar: Ja, jag tycker att det är väldigt intressant att läsa och disskutera om det dåliga med avel, som hundar med för korta nosar m.m.Det kan ju hända att en del heterozygota har små deffekter som människan inte ser, tex en svag nedsättande hörsel. Det skulle vara intressant att veta hur mycket deffekter det faktiskt blir på homozygota.
Linn Orrmalm

2012-09-24 @ 21:09:26
URL: http://mudidalen.n.nu
Postat av: Inga Realfsen

Interesanat lesing, men synes ikke den dekker emnet godt nok. Du skriver at merle i seg selv gir defekter, noe som meg bekjent ikke stemmer.Jeg har aldri hørt at det skal være et større problem på merle hunder enn på andre med hørsel, syn eller nevrologiske problmer. Merle som dobles derimot er nokså skummel, men det gjøres jo heller ikke bevisst i europa.

Svar: Det jag skriver är att genen som ger mönstret i färgen kan påverka annat än bara mönstret i färgen. Hur ver du att det inte stämmer? Om du har tips på läsning där de påstår annat får du jättegärna tipsa, det vore intressant att läsa om olika sidor i detta ämne! :)
Linn Orrmalm

2012-09-24 @ 23:34:02
Postat av: Inga Realfsen

Her finner du en nokså grundig og dekkende artikkel om emnet.
http://www.skk.se/uppfodning/avel-och-uppfodning/genetik-och-avel/merlegenen/

2012-09-25 @ 17:04:28
Postat av: Inga Realfsen

og denne:
http://student.umb.no/~hhelge/index_ol/pelsfargegenetikk.htm
God lesning :)

2012-09-25 @ 17:06:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0